СИМОЉДАН

Симољдан је хришћански и народни празник који се прославља 16. фебруара (3. фебруара по старом календару).

Богопримац

У вријеме цара мисирског Птолемеја Филаделфа изабран је као један од седамдесеторице, којима би повјерен посао превођења Библије са јеврејског на грчки језик. Када превођаше пророка Исаију, па дође до пророчанства: „Ево дјева ће затрудњети и родиће сина“, он се збуни, па узе нож да избрише ријеч „дјева“ и замјени је са речју „девојка“, и да тако и преведе на грчки.

Али у том тренутку јави се Симеону анђео Божји и задржа га од његове намјере, објаснивши му да је пророчанство истинито, и да је тачно записано. И рече му још вјесник Божји, неће умријети док не види Месију рођенога од дјевојке. Када Младенац Исус би донесен Дјевом Маријом у храм јерусалимски, Дух Божји то јави Симеону, који бијеше веома стар и бео као лабуд. Симеон брзо оде у храм и у храму познаде и Дјеву и Младенца по свјетлости што зрачаше око глава њихових као ореол. Радостан старац узе Христа на руке своје и замоли Бога: „Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по ријечи својој; јер видјеше очи моје спасење Твоје“.

Ту се десила и Ана пророчица, кћи Фануилова, која и сама познаде Месију и објави Га народу. Ани је тада било осамдесет четири године. Ускоро по том престави се свети Симеон. Овај праведни старац Симеон сматра се заштитником мале дјеце.