Спријечено даље истицање хидрауличног уља у Врбању

У насељу Стисле на подручју Котор Вароша, недалеко од мјеста на којем се гради мини хидроелектрана /МХЕ/, у току јучерашњег дана појавила се нафтна мрља у ријеци Врбањи, а брзом интервенцијом техничке службе извођача радова спријечено је даље истицање хидрауличног уља.

По дојави мјештана извршен је комунално-инспекцијски надзор над околностима појављивања нафтне мрље у водотоку ријеке Врбање на локалитету Стисле.

„Доласком на лице мјеста и детаљним прегледом ширег подручја водотока, гдје се у непосредној близини налази водозахват, констатовано је да је у простору градилишта МХЕ Котор Варош дошло до квара на грађевинској машини која је вршила корекцију водотока“, речено је Срни у Одсјеку за инспекцијске послове и комуналну полицију општине Котор Варош.

Установљено је да је дошло до пуцања хидрауличне цијеви и цурења мање количине хидрауличног уља. Брзом интервенцијом техничке службе извођача радова спријечено је даље истицање уља.

Наложено је од стране Одсјека за испекцијске послове и комуналну полицију подузимање мјера на санацији онечишћеног подручја (евакуација машине из водотока, избацивање пјешчаног садржаја).

Контролом о извршењу наложених мјера и радњи констатовано је да је извођач радова отклонио наложене мјере, те да нема елемената за даље испирање просуте количине уља и евентуалног загађења животне средине.