СИПА: Хапшења на подручју Котор Вароша, Бања Луке и Прњавора

Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) ухапсила је јутрос шест особа осумњичених за ратни злочин у акцији која се проводи на подручју Бањалуке, Kотор Вароша и Прњавора.
Ухапшени су С.Ж. (1957.), А.П. (1970.), М.Т. (1960.), Ј.Т. (1949.), Н.Ђ. (1958.) и Б.П. (1947.) због постојања основа сумње да су починиле кривично дјело „злочин против човјечности“, на подручју опшине Kотор-Варош од 1992. до 1994. године.
Ови осумњичени су, како се наводи у саопштењу, под истрагом су због почињених ратних злочина над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Kотор Вароша, током 1992. године, али и у каснијем периоду.
“Они се терете да су у својству високих дужносника војске (заповједници бригада и батаљона) починили прогон око 5000 особа бошњачке и хрватске националности из Kотор-Вароша, у оквиру којег је почињено убиство најмање 300 особа, те мучења, злостављања, силовања, незаконита заточења, пљачкања и други облици злочина”, наводи се у саопштењу.
Ради се о предмету Kатегорије 2, у којем је истрага започета у Тужилаштву при МKСЈ, те прослијеђена на даље процесуирање Тужилаштву БиХ.
Упоредо са лишавањем слободе ових, извршени су претреси кућа, станова, објеката, пословних простора и возила која користе осумњичени.
“Осумњичени ће бити прослијеђени у Тужилаштво БиХ гдје је формиран тим тужиоца, сарадника и стручног особља, који ће провести даље активности на испитивању осумњичених и подношењу приједлога за одређивање мјера притвора или мјера забране складно закону”, наводи се у саопштењу.
Извор: Независне новине