Скаче цијена брашна у Српској

Млинари предвиђају да ће, ако нарасте водостај Дунава, кренути извоз из Србије и Мађарске, што ће довести до новог скока цијене ове житарице. Самим тим, како кажу у Удружењу млинара РС, за очекивати је и поскупљење брашна у Српској.

– Занимљиво је да цијена пшенице више не зависи од цијене нафте, него од тога да ли ће у наредном периоду бити падавина. Од јула до данас тона пшенице је у Мађарској у просјеку поскупила са 140 на 190, а у Србији са 175 на 225 евра. Кад крене извоз из ових држава биће још скупља, а онда слиједи и поскупљење брашна код нас. Очекује се да би значајнији скок цијена ове житарице и брашна могао да услиједи већ почетком сљедеће године – каже  предсједник овог удружења Зоран Кос.

Подсјетимо, на новосадској Продуктној берзи тргује се пшеницом која кошта око 0,19 евра по килограму, што је у односу на прошлу недељу скупље за 1,57 одсто. Ова житарица је тренутно скупља за 13 одсто у односу на исти период лане, а њена цијена биљежи сталан раст, тако да је тренутно на највишем нивоу још од марта 2015. године.