Велика борба за министарска мјеста у Влади Републике Српске

Директорка Пореске управе Републике Српске Зора Видовић и директор Агенције за информационо друштво РС Срђан Рајчевић по свему судећи биће министри у новој Влади Републике Српске. Видовићева ће у министарство финансија, док ће Рајићевић у министарство науке у технологије. И Видовић и Рајчевић припадају СНСД-у.

Добро обавијештени извори тврде, да је велика гужва око уласка у нову Владу и да се борба води око новоформираног министарства за енергетику, које жели лидер СП Петар Ђокић, док СНСД на том мјесту хоће Недељка Ћорића (СНСД) из Бијељине.

СНСД-у ће припасти и министарство здравља и социјалне заштите, за које је такође био заинтересован лидер СП, који је за ту функцију предлагао Зденку Гојковић.

Према тврдњама нашег извора у то министарство иде досадашњи министар науке и технологије Ален Шеранић из СНСД-а.

Од старих министара сасвим је извјесно да остаје садашњи в.д. премијерке и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, као и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Влада РС има 16 министара, осам припада Србима, пет Бошњацима и три Хрватима.

Подјела министарстава по странкама и посланичким групама који се налазе у скупштинској већини није још званично позната.

Социјалисти тврде да ће добити три министарства, тим што један министар треба да буде Хрват или Бошњак.

Поред Ђокића из СП се помиње као могући министар и Максим Скоко из Гацка.

Једно министарство је добио и НДП, а према ранијим најавама једно мјесто ће припасти и тзв. Обреновој групи, као и посланицима око Чубриловића.

Лидер ДНС очекује да ће добити број министарстава на основу изборног резултата и по томе мјеста не би требало да буде за групу око Чубриловића. О томе ће вјероватно одлучити лидер СНСД-а.

Министарство очекују и бошњачки посланици, а једно припада и ХДЗ, трајном коалиционом партнеру СНСД-а.

По свему судећи биће ово шаролика Влада РС коју ће предводити Радован Вишковић из СНСД-а.