Школарци из Масловара одслушали саобраћајно-образовно предавање „10 лекција која живот значе“

Више од 50 ученика првих, других и трећих разреда Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Масловара код Котор Вароши у понедјељак (26. фебруар 2019.) су учили правила безбједног понашања у саобраћају кроз интерактивно саобраћајно-образовно предавање под називом „10 лекција које живот значе“.

Предавање ученицима ове основне школе из Масловара организовали су Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и Ауто-мото друштво (АМС) „Котор Варош“ у оквиру превентивне активности „Буди видљив, не буди фигура“.

Присутним ученицима су подијељене сликовнице и бојанке „10 лекција које живот значе“, рефлективни привјесци „смајлићи“ и други образовни материјали. Са ученицима се разговарало о основним правилима безбједног понашања у саобраћају неопходним за њихово самостално кретање на путу од куће до школе и обрнуто, а посебна пажња је посвећена кретању пјешака дуж коловоза ноћу и у условима смањене видљивости.

Пјешацима се током трајања превентивне акције „Буди видљив, не буди фигура“ указује на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом пута, у ноћним и условима смањене видљивости. Такође, пјешаци ће бити подсјећани на њихову обавезу употребе свјетлоодбојног прслука и других средстава за освјетљавање пјешака, када се крећу коловозом пута ван насеља, ноћу и у условима смањене видљивости, као и на поштивање правила саобраћаја која се односе на кретање пјешака.

Кампањом се жели утицати и на возаче, како би смањили брзину кретања и кретали се са повећаном опрезношћу на дионицама путева, и зонама гдје се може очекивати повећано кретање пјешака.

Возачима ће се указивати и на значај исправности и чистоће уређаја за освјетљавање пута, на возилу, како би могли на вријеме уочити пјешаке у ноћним и условима смањене видљивости. Такође, покушаћемо указати возачима и лицима која се превозе у возилу, на потребу кориштења свјетлоодбојног прслука приликом напуштања возила на јавном путу.

Кампању „Буди видљив, не буди фигура“ заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС и АМС РС са 49 Ауто-мото друштава.