Од петка програм припремне наставе за првачиће

За 4.353 будућа првачића у РС која нису била обухваћена неким обликом институционалног предшколског васпитања и образовања од петка ће се организовати тромјесечни програм пред полазак у школу, који ће бити реализован у 39 предшколских установа и 74 школе широм РС.
Рекли су ово у Министарству просвјете и културе РС, гдје истичу да ће реализација програма бити омогућена и у оним руралним срединама гдје групе броје од пет до седам полазника.

„Број дјеце која су обухваћена овим програмом представља око 45 одсто од укупног броја дјеце у РС која у септембру треба да крену у школу. У овој години у програм је укључено још пет основних школа, на подручју Рибника, Угљевика, Котор Вароша, Приједора (Брезичани) и Бањалуке (Поткозарје)“, кажу у Министарству.

Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС, каже да овај програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број малишана којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење.

У Котор Варошу највише дјеце за Програм припреме пред полазак у школу је пријављено у вртићу, њих 56, а формираће се и групе у Врбањцима и Масловарама. „За провођење програма ангажовали смо два васпитача са евиденције незапослених лица Завода за запошљавање РС, који ће бити плаћени средствима од Министарства просвјете и културе РС, од организације Save the Children ћемо добити материјал за рад а остали трошкови су покривени из властитих средстава планираних у буџету установе“ – изјавио је Младен Тепић в.д. директора ЈУ Дјечији вртић „Лариса Шугић“.

Програм ће се изводити од 1. марта до 31. маја и трајаће сваки радни дан по три часа у укупном дневном трајању од 180 минута.