Скупље гориво и до пет фенинга

Возаче дизел аутомобила јуче ујутро дочекало је поскупљење од три до пет фенинга, а неке пумпе су то урадиле у току послијеподневних часова, па се јуче на пумпама дизел точио за 2,19 до 2,24 КМ по литру. Бензин 95 је такође поскупио и то до пет фенинга, а цијене су варирале од пумпе до пумпе.

„Код нас су од јутрос сва горива скупља за пет фенинга рекли су возачи на једној бањалучкој пумпи, док су на другој рекли да за послијеподневне часове припремају нове цијене, које ће бити више за три фенинга за дизел, а за бензин 95 један фенинг.

То се нимало није допало возачима, а понајмање превозницима.

„Сувишан је сваки коментар на поскупљење, јер смо знали да је оно недавно појефтињење кратког вијека. Само се чекало да се смире протести па да опет дигну цијене“, казао је за „Независне“ Никола Грбић, предсједник Удружења за међународни и унутрашњи транспорт.

Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, рекао је за „Независне“ да сваки од дистрибутера ради по принципу слободног тржишта и формира цијене у складу са својом пословном политиком и Законом о тржишту.

„То је принцип слободног тржишта и дистрибутери сами формирају цијене“, каже Берак.

Подсјећамо, након енормног таласа поскупљења ове године, половином прошлог мјесеца возачима је улило наду благо појефтињење горива за око пет фенинга, баш у вријеме протеста због поскупљења горива. Убрзо након овог појефтињења, цијене горива пале су за још пет фенинга, па су у седам дана пале за 0,10 КМ. Међутим, већ тада су се дистрибутери „оградили“ причом да умањују цијене само захваљујући повољнијој ситуацији на свјетском тржишту, а не протестима и јасно ставили до знања да ће поскупљењем горива бити пропраћен сваки скок цијена на свјетском тржишту.

Иначе, цијена сјеверноморске нафте брент је ових дана порасла, а јуче је била 77,5 долара по барелу.