Служен парастос за погинуле борце у Вигошти

У Вигошти код Котор Вароша данас је обиљежено 29 година од страдања 14 српских бораца који су убијени у засједи у овом мјесту, а још 13 њихових сабораца је рањено.

Тим поводом служен је парастос, положени вијенци и запаљене свијеће на спомен-обиљежју у Вигошти.

Вијенце су положили начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и његов замјеник Младен Тривуновић, предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић и породице погинулих бораца.

Након парастоса, који је служио парох шипрашко-грабовачки Божидар Куртиновић, у обраћању окупљенима Савановић је истакао да српски борци који су дали живот за одбрану свог народа и Републике Српске никада неће бити заборављени.

„Свима нам је познато да је српском народу наметнут протекли рат, јер смо морали да се бранимо, а захваљујући нашим борцима и полицији опстали смо на свом огњишту. Да није било војске и бораца не би било ни српског народа. На подручју Котор Вароша страдало је 305, а рањено око 630 бораца, који су данас инвалиди од прве до десете категорије“, поручио је Савановић.

На данашњи дан 1992. године мучки је у засједи нападнут комби који је превозио храну и у којем су се налазили борци који су се са смјене враћали кућама.

Тада су убијени Мирослав Пешевић, Будимир Кузмић, Обрад Ђукић, Слободан Вучановић, Милорад Нарић, Стаменко Дубочанин, Весељко Шебић, Недељко Чупић, Владо Божичковић, Радован Лујић, Мирослав Тепић, Зоран Васиљевић и Зоран Малијевић, док је од посљедица рањавања преминуо Вјекослав Смиљић.