Шта да једете када сте прехлађени

Поједине намирнице могу да помогну да санирате назеб. Рен и љуте папричице отпушавају нос, лимун јача имунитет, пилећа супа разлаже слуз и олакшава дисање.

ОДАБРАНЕ намирнице су важне да би се сачувало здравље, али такође могу да смире прехладу и ублаже њене симптоме.

Док озбиљније болести захтевају посебне дијетске режиме, мали број пацијента зна колико храна може да помогне и код блажих здравствених проблема, као што су прехлада и грип.

Осим топлих чајева, постоји још намирница и напитака који могу да допринесу бржем оздрављењу, на различите начине.

ЗАЧИЊЕНА ХРАНА

Вероватно вам је већ добро познато да зачињена храна уме да потера сузе на очи, али ће зато учинити да ваш нос буде проходнији. Зато се слободно препустите рену или љутим папричицама.

ТОПЛА ЛИМУНАДА

Такође може да помогне и топла лимунада. Цитруси садрже велику количину витамина Ц. Мекани слој на поморанџама, лимуну или грејпфруту садржи флавоноиде који ће оснажити имунитет.

ЦРНО ВИНО

Црно вино је добар савезник у борби против прехладе. Садржи антиоксидансе који помажу организму у борби против инфекције, посебно дисајних путева. Ипак, опрезно с вином уколико пијете лекове.

ЂУМБИР

Истраживања су показала да је ђумбир ефикасан у спречавању и смиривању мучнина или других тегоба попут затвора, надутости и повраћања. У случају ових проблема попијте шољицу чаја од ђумбира. Доказано је и да је одличан савезник у борби против прехладе и грипа, а комбинација ђумбира, лимуна и меда побеђује све инфекције.

ПИЛЕЋА СУПА

Пилећа супа традиционално се сматра леком, нарочито у хладнијим периодима. Пилећа супа не само да је топао и хранљив оброк, већ научници тврде да постоје докази да супа помаже у смањењу активности белих крвних зрнаца. Управо су она одговорна за респираторне проблеме који се често јављају за време прехладе.Супа, такође, разлаже слуз и олакшава дисање.

СОДА БИКАРБОНА

Сода бикарбона је чест састојак лекова за смиривање желуца, а делује захваљујући хемијској реакцији с вишком желудачне киселине, чиме се ствара неутралнија пХ вредност у желуцу. Растворите кашичицу соде бикарбоне у чаши воде и попијте течност. Мешавина воде и соде бикарбоне представља јефтин и практичан лек за смиривање желуца и црева, што се често јавља као пропратни симптом различитих здравствених стања.