„Стари“ студенти се забринули да ће бити “избачени” са факултета, али сада могу да предахну

Такозвани стари студенти у Републици Српској, који у академској години положе бар један испит, моћи ће да задрже овај статус, док би остали морали да одустану од студирања или пређу на студирање по Болоњи.

Тако ће, највјероватније, изгледати приједлог рјешења за статус око 1.500 ових студената, који ће почетком децембра бити упућен на разматрање Народној скупштини РС.

Приједлог припремају представници Уније студената РС у сарадњи с професорима, потврђује предсједник Уније Милан Милишић.

– Неће се тражити ново продужење рока за завршетак студија по старом програму за годину дана, већ да се остави могућност да онај студент који у академској години положи најмање један испит и даље има статус старог студента и да се тај статус тако обнавља. То ће онима који полажу испите добро доћи. Са друге стране, они који уопште нису активни студенти и ништа не полажу имаће могућност да се пребаце на Болоњу или да престану да студирају, али то је мали дио њих – каже Милишић.

Сматра да ће овакав приједлог за измјену закона о високом образовању добити подршку народних посланика, јер је то важно питање.

– То је веома важно у овом тренутку за студентску популацију и сматрамо да ће због тога бити велика слога око тог питања, те да ће то успјети да се ријеши у децембру, а да ће већ од јануара ови студенти моћи нормално да полажу испите – каже Милишић.

За ове студенте је, подсјећамо, законски рок за завршетак студија по старом плану и програму истекао 30. септембра, чиме они нису изгубили право на студирање, већ би студије требало да наставе по новим, болоњским програмима.

За већину њих то је, ипак, неприхватљиво, па су од институција РС тражили да се рок за студирање по старом програму поново продужи или бар нађе рјешење за њихов статус, које не подразумијева прелазак на Болоњу, јер им то доноси много нових испита и трошкова.

У протека два мјесеца факултети су им углавном изашли у сусрет и нису инсистирали на преласку на Болоњу.

Од посљедњег продужења рока, број „старих“ студената у РС се знатно смањио.

Академци ветерани тврде да им треба дати још једну шансу и истичу да је у Федерацији БиХ и Србији рок за прелазак на Болоњу продужен до 2020. године.

Добили додатне рокове

– У почетку је било заговарања да се прелази на Болоњу и да нема другог рјешења, али након интервенције предсједнице Владе добили смо неке додатне рокове за полагање испита у октобру, па и новембру. На Болоњу су од септембра прешли само неки студенти који су још на другој или трећој години студирања, али то је мало њих. Сви остали очекују продужење рока, мада ни то рјешење које предлаже Унија није лоше – кажу неки од представника „старих“ студената.