Стручни савјети воћарима за веће приносе

Которварошки воћари јуче су присуствовали показној вјежби орезивања воћа, која значајно може да утиче на принос уколико је обављена по прописима.

Стручњаци су посао који чека сваког воћара демонстирирали у једином воћњаку заштићеном противградном мрежом на подручју которварошке општине. Воћњак је власништво Мирзе Алагића из Врбањаца, а показној вјежби присуствовало је више од 30 воћара.

Едукација ове врсте је прва у текућој години, а Удружење произвођача воћа Котор Варош најавило је да ће их организовати још неколико у току године.

„Нове едукације орагнизоваћемо у вријеме заштите воћних засада јер смо остварили изузетну сарадњу са Министарсвом пољопривреде, шумарства и водопривреде РС чији агрономи држе едукације. Неколико претходних година због временских услова воћари нису имали значајнијих приноса, а улагања су им остала иста. Зато је свака едукација пожељна како би утицали на веће приносе“, рекла је предсједница Удружења произвођача воћа Силвана Стојановић.

Воћари су истакли да су веома задовољни показном вјежбом и да ће оно што су видјели примјенити и у својим воћњацима.

У „Удружењу произвођача воћа“ подсјећају и да су пружили подршку развоју малинарства као нове гране воћарства у нашој општини и да је 13 чланова добило по 1.000 садница.

Удружење произвођача воћа основано је 2009. године и константно повећава број чланова, а тренутно их окупља више од 40. Воћари на подручју општине Котор Варош имају засаде на више од 300 дунума.