Створити услове за повратак расељеног становништва

Генерални конзул Хрватске у Бањалуци, Зоран Пиличић, јуче је у Котор Варошу разговарао са начелником општине Зденком Саканом о стварању услова за повратак хрватског становништва.

Пиличић је истакао да статус мањинских националних заједница са једне и друге стране границе треба унапређивати.

„Општине у Републици Српској без грађана хрватске и других националних заједица биле би много сиромашније, што важи и за хрватске градове јер су српска, али и друге несрпске компоненте, оставиле неизбрисив траг у историји Хрватске“, нагласио је Пиличић.

По његовим ријечима шумокрадице расељеним Хрватима и даље бесправо сијеку шуму, што представља проблем који ће настојати у договору са општинским властима ријешити у наредном периоду. 

Он је изразио задовољство што је на подручју општине Котор Варош у протеклим годинама уложено 2.600.000 КМ захваљујући програму Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и Пројекту реконструкције стамбеног фонда.

„Настојаћемо да реализујемо нове пројекте за повратнике и интерно расељене људе свих националности јер је Котор Варош општина са најмањом стопом незапослености и као таква је привлачна за живот“, додао је Пиличић и уједно честитао начелнику Сакану на новом четверогодишњем мандату.

Начелник општине Сакан нагласио је да је сарадња са представницима хрватског народа и њиховим Удружењима на високом нивоу и да је неопходно заједничким снагама рјешавати животне проблеме.

„Хрватска је чланица ЕУ и може нам много помоћи у вези са едукацијом о изради пројеката према претприступним фондовима, али и да финансијски допринесе рјешавању путне инфраструктуре да би се створили предуслови за повратак расељеног становништва“, рекао је Сакан.

Сакан је изразио наду да ће досадашња успјешна сарадња са Конзулатом Хрватске у Бањалуци бити настављена и заједничким напорима побољшана.