Сваки четврти возач у саобраћају не користи безбједносни појас

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске су, у оквиру републичке акције “Појас, сигурносне сједалице за дјецу и мобилни телефони”, евидентирали 15.207 прекршаја, од којих 9.500 или 62,48 одсто у вези са предметом акције.

“Због некориштења безбједносног појаса у моторном возилу, полицијски службеници су санкционисали 6.192 учесника у саобраћају, а због непосједовања и некориштења сигурносне сједалице за дјецу, односно посебног подметача, санкционисан је 2.361 учесник. Због непрописног кориштења мобилног телефона у моторном возилу за вријеме вожње санкционисано је 895 учесника у саобраћају”, саопштено је из МУП-а.

У акцији су санкционисана и 52 возача због превожења дјеце млађе од 12 година на предњем сједишту возила.

“Поређењем броја евидентираних прекршаја због некориштења безбједносног појаса на предњем и задњем сједишту и укупног броја контролисаних учесника у саобраћају, може се закључити да сваки четврти учесник у саобраћају није користио безбједносни појас“, наводи се у саопштењу.

Анализирајући наведене податке, евидентно је да се у сваком десетом моторном возилу не користи сигурносна сједалица за дјецу, односно посебни подметач, те да сваки десети возач непрописно користи мобилни телефон приликом управљања возилом, истиче се у саопштењу.

Из МУП-а Републике Српске апелују да се учесници у саобраћају одговорно понашају и поштују саобраћајне прописе, а посебно да користе безбједносне појасеве за вријеме вожње, као и да дјецу безбједно превозе.