Свети Трифун, дан љубави

Шта ћете радити данас, када се по православном календару слави Свети Трифун? Походити виноград? Гледати у небо? Или ћете дан започети уз вољену особу и  причу о животу овог светитеља? 

Свети Трифун је, каже предање, био један од Христових мученика и пострадао је за хришћанску вјеру.

Али, његов би живот могао бити предложак за узбудљив филм, јер њиме су се бавили моћни римски цареви. Један од њих га је богато наградио и обасипао почастима, а други мучио и погубио.

Рођен је у сиромашној породици и као дијете је чувао гуске. Али, имао је дар чудотворства и био исцјелитељ, па се ко младић прочуо, јер је људе лијечио и из њих истјеривао зле духове. И тако, почетком трећег вијека цару Гордијану се тешко разбоље кћерка Гордијана и многи је исцјелитељи не излијечише, па зли дух из дјевојке проговори да га истјерати може само младић по имену Трифун. Цар позва к себи све људе тога имена. И дође Трифун хришћанин и излијечи принцезу. Цар га богато дароваше, али Трифун све благо подијели сиротињи и врати се својим гускама.

Али, када је на престо дошао цар Декиј, који је прогонио хришћане, светог је Трифуна свирепо мучио. Погубио га је 250. године.

Светог Трифуна славе виноградари и угоститељи, али како уз вино иде и љубав, славе га и заљубљени. Тачније, православни свештеници кажу да је овај светитељ „заштитник брачне љубави“. 

Везује се и за многа народна вјеровања и обичаје.

Тако виноградари на данашњи дан излазе у винограде, обрезују чокоте и заливају их вином, да би берба била богата.

Ако данас буде кише, по народној метеорологији, то је знак да ће година бити родна, посебно богата за шљиве и грожђе. А од шљива и грожђа, зна се, добра се капљица рађа. Мада, ове воћке, веле скептици, могу послужити и за слатко или сок.

А ако дан данас буде ведар, не пише нам се добро: година ће бити сушна и неродна.

У сваком случају остаје нам љубав.