У Котор Варошу промовисане двије књиге из српске историје 20. вијека

Синоћ су у Народној библиотеци у Котор Варошу промовисане двије књиге из српске историје ХХ вијека. Ријеч је о књигама ,,СРПСКА ПРИЧА“ од приређивача др Немање Девића и „СРПСКА ГОЛГОТА“ .

Организатори промоције су Центар за културу, спорт и информисање, МЗ Котор Варош и Народна библиотека Котор Варош.

Kњиге су, како је истакнуто, плод дужег истраживања двојице историчара из београдског Института за савремену историју, а засноване су на историјским чињеницама, с циљем да се српско друштво суочи са тешким питањима из своје историје и врати изворној саборности.

Научни сарадник Института за савремену историју из Београда и један од аутора књига Немања Девић рекао је да су у тим књигама отворена нека тешка питања из српске историје 20. вијека.

У њима се говори и о томе колико су биле погубне пођеле међу српским народом у том времену, које никада не треба да се понове, а бојим се да српско друштво још није превазишло пођеле које се и сада манифестују, само на другачији начин – рекао је Девић.

У књизи „Српска прича“ представљена су сјећања мајора Александра Милошевића, који је био елитни официр и један од најближих сарадника ђенерала Драже Михаиловића.

Био је добар свједок епохе и као таквом смо му дали прилику да проговори као историјски извор – рекао је Девић.

Он је рекао да друга књига говори о томе какав је био пут, те судбина и епилог српске војске у отаџбини.

Наша историја је тегобна и треба извући поуке да се не би поновила. Ове књиге говоре о коријену проблема, о пођелама и како да се то питање разријеши и да се друштво ослободи предрасуда и заблуда и врати изворној српској саборности – рекао је Девић.