У наредним данима високе температуре ваздуха: Здравствени савјети грађанима због врућина

У наредним данима у Републици Српској очекује се висока температура ваздуха због чега се грађанима савјетује стално расхлађивање дома, узимање више течености, те избјегавање физичке активности и боравка напољу у најтоплијем дијелу дана, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.
Метеоролози у Српској предвиђају високу температуру ваздуха, са краткотрајним нестабилностима до 20. августа.

У таквим екстремним приликама када температура ваздуха прелази 30 или 35 степени Целзијусових, осјетљива популација, дјеца, труднице, стари, обољели од хроничних болести имају смањену способност прилагођавања и због тога они сами, као и њихови најближи, треба да обрате посебну пажњу на бригу о здрављу и понашању у љетњим мјесецима.

Препоручује се одржавање собне температуре ваздуха испод 32 степена Целзијусова током дана, односно испод 24 степена током ноћи, што је нарочито важно за дјецу узраста до двије године, старије од 60 година и хроничне болеснике.

Не препоручује се боравак напољу у најтоплијем дијелу дана од 10 до 17 часова.

“Избјегавајте напорне физичке активности. Ако морате да их обављате, чините то у току најхладнијег дијела дана, што је обично између 4.00 и 7.00 часова ујутру. Боравите у хладу. Не остављајте дјецу, као ни животиње у паркираним возилима”, поручују из Цивилне заштите.

Указано је и на потребу да се расхлађује тијело и хидрира организам, као и да се редовно провјерава како су чланови породице, пријатељи и сусједи који живе сами.

“Потражите помоћ ако осјећате вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или имате главобољу”, наводи се у саопштењу.