У РС новчане казне до 600 КМ за кршење кућне изолације

На основу процјене епидемиолога, а с циљем провођења превентивних мјера у вези с корона вирусом, здравствени инспектори у Републици Српској (РС) до сада су донијели 117 рјешења о стављању особа у кућну изолацију.

Уколико се особе не придржавају мјера инспектора, које се односе на здравствени надзор у трајању од 14 дана, прописана је казна за физичко лице од 200 КМ до 600 КМ.

До сада су рјешења о стављању у кућну изолацију издата особама за које је утврђено да су били у блиском контакту са обољелим од корона вируса, односно ученицима и наставницима који су у школи били у блиском контакту са ђаком из Бање Луке зараженим вирусом корона.

Мјере инспектора осносе се на чланове породица обољелих, а рјешења се односе и за ученике и наставнике средње школе из Челинца, коју похађа дјевојчица за коју је потврђено да је заражена.

Након што епидемиолог прикупи све потребне податке о кретању и контактима особа за које постоји ризик или је потврђено обољење, доноси препоруке за његове блиске контакте и за нискоризичне контакте.

Особама, за које је надлежни доктор процијенио да требају бити у кућној изолацији, здравствени инспектор издаје рјешење о стављању у кућну изолацију.

Ријеч је о превентивној мјери која има за циљ да ризик од ширења вируса сведе на најмању могућу мјеру.

Иако је тестирање показало да нико од 38 ученика и наставника Основне школе „Бранко Ћопић“ у Бањој Луци, а коју похађа ученик заражен вирусом, није био позитиван на вирус корона, они су из предострожности стављени у кућну изолацију.

Здравствени надзор подразумијева свакодневно јављање телефоном доктору, у дому здравља, ради праћења евентуалне појаве симптома.

Такође, здравствени инспектори на дневном нивоу, у телефонском разговору или обиласком особа које се налазе у кућној изолацији провјеравају њихово здравствено стање и да ли се придржавају препорука које су им дали здравствени радници.

Из Инспектората РС још једном подсјећају све грађане који се налазе у кућној изолацији и под здравственим надзором да се с циљем заштите властитог и здравља друштва у цјелини, придржавају мјера који су им одредили здравствени радници.

Такође, изузетно је важно да родитељи у овој несвакидашњој ситуацији за дјецу која се налазе у кућној изолацији буду дисциплиновани, да им објасне због чега је неопходно да се испоштују препоруке доктора, те да ће се истеком периода изолације од 14 дана вратити својим редовним активностима.

Према досадашњим информацијама, лица која се налазе у кућној изолацији поштују наложену мјеру. Уредно се јављају на позиве инспектора, а одласком на кућне адресе инспектори у личном контакту настоје пружити подршку грађанима и све потребне информације како би период изолације протекао што мирније.