Ученици шестих разреда учиће географију из дигиталног уџбеника

У Републици Српској ће од септембра бити у употреби дигитални уџбеник географије за шести разред основне школе, аутора Миодрага Самарџића и Драгослава Бањка, рекао је директор Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Раде Ристовић.
Ристовић подсјећа да је Министарство просвјете и културе Републике Српске одредило 12 “пилот” школа у којима ће од септембра у употреби бити дигитални садржаји, који ће бесплатно бити доступни свим заинтересованим на такозваној интернет платформи за дигиталне садржаје Завода за уџбенике и настaвна средства.

Он је нагласио да у употреби остају штампани уџбеници, а дигитални садржаји су допуна постојећем уџбенику и служе за нови начин интеракције.

Ристовић је нагласио да ће сутра у три термина у Бањалуци, Источном Сарајеву и Бијељини бити организована обука наставника за дигиталну географију.

Обуци ће присуствовати наставници из основних школа “Алекса Шантић” Бањалука, “Петар Кочић” Мркоњић Град, “Вук Караџић” Теслић, “Петар Кочић” Нова Топола код Градишке, “Бранко Ћопић” Прњавор, “Доситеј Обрадовић” Приједор, “Свети Сава” Фоча, “Јован Дучић” и “Петар Петровић Његош” Источно Сарајево, “Јован Јовановић Змај” Требиње, “Свети Сава” Бијељина и “Вук Караџић” Зворник.

“Основне предности дигиталног уџбеника су његова интерактивност и мултимедијалност. Тиме дају значајну подршку процесу разумијевања градива јер повећавају очигледност, прецизност, конкретност, јасност садржаја који је презентован у уџбеницима“, рекао је Ристовић.

Он каже да је једна од одлика овог уџбеника то што је потпуно нов по својој концепцији и садржају.

“Све послове у вези израде дигиталних садржаја уџбеника обављају запослени у Заводу за уџбенике и наставна средства, уз консултације са ауторима уџбеника“, рекао је Ристовић и додао да графички дизајнери и ИТ стручњаци у потпуности осмишљавају презентацију садржаја који прате постојећи уџбеник.