Унија студената РС: Продужити испитни рок за старе студенте

Унија студената Републике Српске затражила је данас од ректора оба јавна универзитета да омогуће студентима по старом наставном програму да излазе на испите до краја децембра, како би се, приликом формирања нове законодавне власти, продужио рок за завршетак студија по старом програму.

“Захтијевамо од ректора оба јавна Универзитета до омогуће ‘старим студентима’ изласке на испит до краја децембра 2018. године, да би се приликом формирања нове законодавне власти, продужио рок за завршетак студија по старом наставном плану и програму ‘старим студентима’. На неким факултетима прелазак на студирање по болоњском систему образовања би значио додавање нових обавезних предмета овим студентима, и то чак осам или више испита”, наводи се у саопштењу ове организације.

Из ове асоцијације истичу да би прелазак на болоњски систем образовања у овом случају био прихватљив само под условом да ти исти студенти не добију ниједан нови испит, јер су они полагали испите које студенти по новом наставном плану и програму нису полагали.

Рок за завршетак студија студената који студирају по старом наставном плану и програму је 30. септембар, док на оба јавна универзитета у Српској има укупно 1.560 студената који студирају по старом наставном плану и програму.

Унија студената, такође, поставља питање да ли ће студенти, који су смјештени у павиљонима један и два бањалучког Студентског центра “Никола Тесла”, имати гдје да бораве у периоду од почетка академске године до завршетака санационих радова на тим објекатима.

Ова организација се противи и могућностима да дође до повећања цијена студентског смјештаја у тим објектима по завршетку њихове санације.

Настава за студенте првог циклуса студија почеће 8. октобра.