Уплаћена средства за лијечење Иване Бјелогрлић у Француској

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреде дјеце у иностранству уплатио је данас здравственој установи у Француској, према предрачуну Kлинике за дјечију онкологију „Густав Роси“ који је достављен, средства у износу од 295.249,60 евра за лијечење Иване Бјелогрлић из Источног Сарајева.

Kако је саопштено, то значи да Фонд солидарности у потпуности финансира Иванино лијечење према предрачуну који је доставила клиника у Француској.

„Иако су се родитељи дјевојчице тек крајем прошле седмице званично обратили Фонду солидарности са захтјевом за финансирање Иваниног лијечења у иностранству, Фонд солидарности је успио у кратком року да заврши све процедуре и одобри финансијска средства за лијечења на приједлог стручне комисије и одлуке Управног одбора Фонда солидарности. Дакле, Фонд солидарности као у свим досадашњим случајевима настоји да максимално убрза процедуре одобравања финансијских средстава, посебно у случају хитних стања и то је нешто што чинимо свакодневно у складу са одговорном политиком, а посебно вјерујемо, цијенећи приватност родитеља и болесне дјеце, да то није нешто на чему се треба заснивати промоција рада Фонда солидарности“, саопштено је из Фонда солидарности.

Даље подсјећају да процедуре одобравања финансијских средстава постоје из разлога што Фонд солидарности троши новац свих грађана Републике Српске, а на овај начин, се спречава било каква евентуална злоупотреба јавних средстава, што, како наводе, вјерују да је и цјелокупном друштву – циљ.

„Будући да Фонд солидарности у потпуности финансира Иванино лијечење у иностранству, апелујемо на организаторе хуманитарних акција за лијечење дјевојчице да уколико наставе са овом активношћу да јасно наведу у коју сврху се прикупљају поменута средства. Свјесни смо да родитељи поред трошкова лијечења, имају и многе друге трошкове, организовање хуманитарних акција је у том смислу легитимно право породице, с тим да се наведе прецизна намјена прикупљања новчаних средстава, како се не би доводили у заблуду грађани и медији, односно цјелокупно друштво“, наводе у Фонду.

Фонд је за двије године постојања одобрио финансијска средства за лијечење и дијагностику 140 дјеце у иностранству за шта је издвојено више од два милиона KМ.

„Рад Фонда солидарности је у потпуности јаван, а све о нашем раду доступно је на www.zdravstvo-srpske.org на посебном линку о Фонду солидарности“, закључују у Фонду..