Дневни центри значиће и дјеци и родитељима- донаторско вече одржаће се 22. децембра

Дневни центри за дјецу са потешкоћама у развоју, који ће бити изграђени новцем прикупљеним у хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”, од изузетног су значаја како за малишане, тако и за њихове родитеље, казала је, Жељка Перишић-Нинковић, директорица Центра “Дајте нам шансу – Звјездице”.
Донаторско вече у оквиру ове хуманитарне акције биће одржано 22. децембра, с почетком у 17 часова, у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

“Донаторско вече, које организује предсједница РС, а које је намијењено изградњи дневних центара, од изузетног је значаја прије свега јер се ове године проблем рјешава институционално, односно дневни центар у Бањалуци се ради у склопу Центра ‘Заштити ме’, гдје се већина наше дјеце већ школује”, истакла је Перишић-Нинковићева.

Према њеним ријечима, кроз овакав вид подршке не добијају услугу само дјеца са потешкоћама, већ и родитељи, који ће, како каже, имати мјесто на којем ће збринути своје дијете на сигурном и гдје ће с њим радити стручњаци, док они завршавају своје обавезе.

Зорица Кузмановић-Василић, директорица ЈУ Центар “Заштити ме”, казала је да би овај дневни центар био први овакав центар у склопу јавне институције на нашим просторима.

“Овај дјечји дневни центар имао би намјену цјелодневног боравка и бриге за дјецу, првенствено намијењен дјеци са сметњама у развоју узраста од пет до 15 година која се школују или иду на предшколско васпитање по инклузивном моделу”, појаснила је Кузмановић-Василићева те истакла да је планирана изградња дневних центара у Требињу и Бањалуци.

Како додаје, оправданост реализације овог пројекта огледа се у томе да дјеца са сметњама у развоју, поготово дјеца с аутизмом, захтијевају 24 часа надзор, што ограничава да оба родитеља раде или имају могућност да заједно с осталим члановима породице организују активности, па чак и да оду љекару.

“Након трајања школе и у току распуста није успостављен систем бриге за дјецу са потешкоћама у развоју, па је изградња овог новог савременог објекта веома квалитетан начин да се побољша положај ових породица”, нагласила је Кузмановић-Василићева.

У Кабинету предсједника Републике Српске су казали да се под високим покровитељством предсједника РС традиционално, већ десети пут, спроводи хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”.

“Средства прикупљена у овогодишњој хуманитарној акцији ‘С љубављу храбрим срцима’ биће искориштена за изградњу дневних центара за дјецу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу”, рекли су у Кабинету.

Према њиховим ријечима, изградња дневних центара у два града, тј. дијела РС, значајан је искорак ка обезбјеђивању системског приступа у помоћи, првенствено дјеци и њиховим породицама које, на било који начин, нису интегрисане у редован систем, како би свака особа добила могућност и прилику за максималан развој својих способности и капацитета.

“Партнери предсједнице РС и у овогодишњој хуманитарној акцији су млади умјетници из различитих дијелова Српске, који ће својим умјетничким перформансом покушати да заједничким снагама обезбиједе помоћ за своје другаре”, навели су у Кабинету.

Како су појаснили, у оквиру акције, у периоду од 1. до 31. децембра 2019. године, биће активан и “М:телов” хуманитарни број 1411.

Истакли су да ће грађани позивом, у току мјесец дана, бити у могућности да подрже акцију са 1 КМ, а током донаторске вечери биће у прилици да разговарају са неким од познатих личности које подржавају акцију.

“За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија РС отворило је рачун посебних намјена ‘С љубављу храбрим срцима’ број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке а.д. Бањалука”, кажу у Кабинету.