Уручена помоћ расељеним и повратничким породицама

Реализацијом пројекта јачања општинских капацитета општина и градова, који се реализује у Бихаћу, Новом Граду, Котор Варошу, Лукавцу, Добоју и Чапљини, до данас је у општини Котор Варош 41 расељена и повратничка породица добила помоћ за економску одрживост.

Од априла до августа ове године заједничке комисије, састављене од општинских експерата и експерата из локалних цивилних друштава, теренског особља УНХЦР-а и Хилфсwерк Аустриа Интернатионал-а као извршног партнера, су биле ангажоване у заједничким активностима валидације података и обуке општинског особља из припреме пројеката заснованих на анализама података с терена.

Током примопредаје помоћи за економску одрживост и посјете делегације Општине и УНХЦР-а, коју су предводили начелник Зденко Сакан и руководилац операција УНХЦР-а у БиХ Оливије Муке, посјећене су повратничке породице Пере Марића и Ђевада Гиговића из Котор Вароша те породица Ратка Јанковића, која је одлучила своје расељеништво окончати интеграцијом у Забрђу.

Начелник Котор Вароша Зденко Сакан је истакао да се реализацијом овог Пројекта помаже  људима који у највећој мјери живе од пољопривреде.

„Захваљујем се тиму УНХЦР-а и општине Котор Варош на уложеном труду, а породицама добитницима грантова упућујем честитке уз жеље да ова значајна средства створе услове за квалитетнији живот, како њихових домаћинстава, тако и повратничких заједница. Интеграција и нормализација друштвених односа директно зависе од услова за повратак и живот људи на властитим огњиштима, те је овај Пројекат од великог значаја и поштовања у нашој локалној заједници. Сматрам да је свака испоручена бесповратна помоћ прилагођена сваком кориснику како би се осигурао сталан породични буџет“, нагласио је Сакан.

Захваљујући овом пројекту корисници су добили стоку, пластенике и пољопривредну механизацију.

„Супруга и ја живимо од пољопривреде и ова донација ће нам јако добро доћи. Хвала свима који су помогли и омогућили нам да живимо од свога рада“, рекао је Ђевад Гиговић.

Муке је испред УНХЦР-а поновио опредјељеност УН-ове агенције за избјеглице да се код донаторске заједнице залаже за помоћ оним општинама у БиХ које приликом приоритизације помоћи примјењују приступ заснован на потребама и имају јасно квантитативно и квалитативно знање о преосталим потребама расељених и повратника.

„Након више од двије деценије оперативног ангажмана у Босни и Херцеговини вријеме је за организације попут УНХЦР-а да финализирају транзицију с директне индивидуалне асистенције на промоцију релевантне системске методологије, темељене на сазнањима коју имплементирају локални, ентитетски и државни  сервиси и власти. Таква методологија јесте темељена на прецизном мапирању потреба и прикупљању релевантних података без којих се финансијски ресурси не могу ангажовати. Уз нашег партнера ХWА радили смо с општином Котор Варош на имплементацији такве методологије те је данашња додјела помоћи директни резултат одличне сарадње. Заједнички циљ нам је да и други заинтересовани актери у земљи и иностранству буду охрабрени успјешности наших заједничких напора у успостављању транспарентних механизама у општини те пруже подршку у будућности“, закључио је Муке.