Усвојен извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци

На данашњој сједници Скупштине општине /СО/ Котор Варош усвојен је извјештај о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је навео да исказана разлика у износу од 460.748 КМ између остварених укупних расхода и издатака и укупно остварених прихода представља суфицит буџета општине.

,,Буџетски приходи и примици су остварени за 1,02 одсто више или 97.176 КМ у односу на ребалансом планиране за извјештајни период, док је извршење буџетских расхода и издатака мање за 3,83 одсто или 363.572 КМ“, нагласио је Сакан и напоменуо да су све приспјеле дугорочне обавезе по кредитима редовно исплаћиване, као и краткорочне обавезе за робу и услуге, бруто лична примања, грантове, дознаке и трансфере.

Одборници локалног парламента су једногласно усвојили извјештаје о раду начелника и Општинске управе за 2020. годину.

Потребну већину гласова су добили и извјештаји о раду Дјечијег вртића „Лариса Шугић“ и Општинске борачке организације.

За вршиоца дужности директора Центра за социјални рад на два мјесеца именован је досадашњи директор Драган Пејаковић.

Усвојена је Програм зимског одржавања путева на подручју општине Котор Варош за сезону 2021/22, као и годишњи програм рада которварошког Дјечијег вртића.

„Опремањем учионице у згради Центра за културу, спорт и информисање уз стварање услова за продужени боравак у анексу кино-сале додатно смо проширили наше капацитете, тако да у вртићу тренутно борави 215 малишана распоређених у осам група“, истакао је директор вртића Младен Тепић.

Скупштина општине Котор Варош подржала је данас иницијативу Удружења дрвопрерађивача Републике Српске ,,Финал“ у погледу испоруке дрвних сортимената дрвопрерађивачима са подручја ове локалне заједнице.

„Скупштина општине Котор Варош препоручује Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Јавном предузећу ‘Шуме Републике Српске’ да приоритет у испорукама дрвних сортимената буду већ уговорене обавезе дрвопрерађивача са подручја општине Котор Варош“, наглашено је у одлуци коју је усвојио локални парламент.

Усвојене су информације о раду Правобранилаштва Републике Српске – сједиште замјеника правобраниоца Бањалука за 2020. годину, о реализованој прољетној сјетви, о спровођењу одлуке о комуналном реду и о стању безбједности на подручју општине.

По ријечима командира Полицијске станице Котор Варош Игора Ковачевића у прошлој години је стопа криминалитета била на задовољавајућем нивоу, а број кривичних дјела 77 је био најмањи у посљедњних пет година.

На сједници је усвојена одлука о измјени Регулационог плана „Камена кућа два“ јер се на том подручју плански уређују јавне површине, које ће бити уступљене на продају потенцијалним инвеститорима за изградњу стамбено пословних објеката.

Шеф клуба одборника СДС-а Милорад Савановић указао је на проблем оштећења локалних путева услед претовара камиона приликом извоза дрвних сортимената. Прије мјесец дана је у МЗ Шипраге у мјесту Ћорковићи дошло до великог оштећења пута и моста,а исти случај је и у МЗ Kрушево Брдо у којој је јуче оштећен мост према засеоцима Бобовице и Новаковићи. Очекујемо од ШГ Врбања да у наредних десет дана поправе мост и врате путеве у првобитво стање. О свему ће бити обавијештено ЈП „Путеви РС“ и ресорно министаратво. У случају да не буде благовремено реаговало мјештани су спремни да блокирају регионални пут. Сједници СО Општине није присуствовао директор ШГ Врбања.