Вигошта: Служен парастос погинулим борцима

У присуству родбине паљењем свијећа, полагањем цвијећа на спомен обиљежје и служењем парастоса у недјељу је у Вигошти обиљежена 24-годишњица страдања српских војника.
У јутарњим часовима 14. августа 1992. године мучки у непријатељској засједи је у Вигошти је нападнут комби који је превозио храну борцима и који је требало да довезе борце на заслужени викенд. Приликом напада погинули су: Владо Божичковић, Недељко Чупић, Стаменко Дубочанин, Обрад Ђукић, Будимир Кузмић, Радован Лујић, Зоран Малијевић, Милорад Нарић, Мирослав Пешевић, Весељко Шебић, Мирослав Тепић, Зоран Васиљевић и Слободан Вучановић.
Од 27 војника у комбију, без повреде је прошао само један. Поред тринаест погинулих, толико бораца је теже рањено. Међу погинулима се налазио и 20-годишњи Будимир Кузмић из Ободника, редован војник на одслужењу војног рока у Бања Луци. Од задобијених рана, никада до краја незалијечени Вјекослав Смиљић је умро. Парастос за погинуле борце служио је свештеник врбањачке парохије Мирослав Батар, а затим се окупљеним обратио предсједник општинске Борачке организације Госто Тривуновић, који је истакао да су на овом мјесту екстреми убили на кукавички начин 14 српских бораца, на начин који не доликује војничком кодексу.
-Свима нам је познато да је српском народу наметнут протекли рат, јер смо се морали бранити.Захваљујући нашим борцима и полицији опстали смо. Република Српска је највећа творевина у протеклом отаџбинско-одбрамбеном рату. Она је скупо плаћена и морамо је чувати и његовати. Апелујем на власт да чува Републику Српску и да се испуњавају обавезе према борачким категоријама – истакао је Тривуновић. Недељко Ђукић (78) из Масловара, који је у Вигошти изгубио 23-годишњег сина Обрада, каже да и након 24 године ране за погинулим јединцем нису зарасле. Најтеже му је када дође август мјесец.
-Најтеже ми је када дође август, тада ме обузме још већа туга, посебно од како сам остао без супруге. Због тиге за уизгубљенимн сином и година нарушено ми је здравље. Због тога је потребна већа брига о здравственој заштити породица погинулих бораца – вели Недељко.
Д.К.