Вјекослав Бабић први произвођач хељде у нашој општини

Органска храна са Борака пуни трпезе широм РС

Борци су прелијепо село удаљено пет километара од Масловара. Са својих десетак засеока, све до средине седамдесетих година, били су пуни вриједног и честитог становништва. Ова наша прича доказ је да и данас у Масловарама има вриједних људи који вјерују да се на Борцима може успоставити привредна дјелатност која ће у првом реду обухватати производњу здраве хране. Природа у Борцима је нетакнута, нема загађивача, са веома малим бројем парцела на које је вјештачко ђубриво икада бачено. Вјекослав-Веле Бабић један је од оних који чврсто вјерују да би се Борци, уз помоћ државе, могли претворити у праву оазу за производњу здраве хране. Вјекослав је то својим примјером и показао.У Борцима је подигао малу породичну кућицу и кренуо са производњом хељде, најздравије житарице. Чак и они добронамјерни били су сумњичави према овоме послу.
„Још од својих родитеља чуо сам причу о борачкој хељди. Причали су ми да је то најздравија житарица, веома погодна за наше крајеве, погодује јој наша клима и приноси знају бити изнад очекивања. Прошле године сам засијао 13 дунума, имао сам и одређену помоћ локалне заједнице, без те помоћи, искрено, тешко би било. За почетак, приносима хељде сам веома задовољан, али сматрам да то може још боље. Сада имам и неопходно искуство у том послу, које ће ми помоћи да се то подигне на један виши ниво. Предност борачке хељде је што је процес њене производње потпуно природан и у њему нема било каквих хемијских додатака. Довољно је рећи да није употребљавано хемијско вјештачко ђубриво већ стајњак. Сушење хељде је било на природан начин, а не вјештачким исушивачима који из хељде извуку оно најљепше и најбоље. Хељду сам млио у поточној воденици и ручно паковао у врећице. Дакле, ради се о потпуно природном процесу у коме за хемију нема мјеста и зато је то у потпуности здрава храна. Сви који су пробали борачку хељду имали су само ријечи хвале“, поносно прича Вјекослав.
И поред велике помоћи локалне заједнице, проблем представља пласман ове житне краљице на тржиште. Хељдино брашно је јако битно за наше здравље, јер хељда садржи обиље влакана, минерала, витамина и протеина. Погачице, колачи, хљеб, палачинке или шта год сте до сада правили од бијелог брашна – може бити веома укусно и прије свега, здраво, уколико користите хељдино брашно.
Ко је алергичан на глутен – слободно може користити хељдино брашно, јер оно не садржи глутен, за разлику од бијелог пшеничног брашна.
Хељдино брашно као лијек можете користити код различитих тегоба, а најпре уколико желите да побољшате здравље дигестивног тракта.

„Претходних дана регистровао сам пољопривредно газдинство које је основ за неки озбиљнији рад. Ове године имам намјеру засијати много већу површину и надам се добром роду. Такође, желим охрабрити и друге људе да у Борцима почну са производњом здраве хране. Овдје је земља плодна и захвална, али треба вриједног и честитог господара. Осим помоћи локалне заједнице мени је велики подстрек било и прошлогодишње поновно довођење електричне енергије у наше село које је свима нама улило нову наду. Овом приликом се захваљујем свим тим људима који су препознали наше потребе и поручујем им да и даље вјерују у нас“, додаје Вјекослав.
Воља и рад овог честитог младог човјека, свакако су за велико поштовање, али и подршку свих нас, јер је храброст одважити се на такав корак, да будеш први који је покушао производити здраву храну за своју породицу, за свој град, па и за своју државу, акобогда. Надамо се да ће хељда са борака пунити трпезе широм БиХ јер је апсолутно органски производ, а притом има и најљепши епитет „Наша“ хељда, хељда са падина и обронака са којих смо и ми поникли.

Сања Благојевић