За колико ће нам бити скупља регистрација?

Лоша вијест стиже за возаче. Поскупљује регистрација. За регистрацију аутомобила вјероватно ћете морати да додате још десетак марака. И то за накнаду за загађивање животне средине.
Након што је у Народној скупштини РС усвојена измјена Закона о заштити ваздуха, у Влади још разматрају колику ће накнаду одрезати. Возачи поручују да им је скупо и оно што већ плаћају.

Нови намет на возаче одлазиће у касу Фонда за животну средину. А са те адресе ће, како кажу у Фонду, отићи тамо гдје треба. Вријеме је, поручују, да се угледамо на комшије из региона, који већ годинама на тај начин пуне касу за заштиту животне средине.

“У овом случају успостављању накнаде за загађиваче ваздуха, та средства била би строго намјенског карактера. Могла би се користити за пројекте суфинансирања, пројекте смањења загађења ваздуха, односно пројекте енергетске ефикасности, који за коначан циљ имају смањење емисије штетних гасова у ваздух”, каже Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС.

Осигурање, порез, такса за водопривреду, зелени картон, технички преглед и републичка такса – само су неке од ставки које возачи посљедњих година плаћају. Цијену диктира врста аутомобила, од које ће зависити и висина новог намета.

Извор:атв