За пројекте младих 20.065 КМ

Омладинска банка ће у наредна три мјесеца финансирати реализацију осам пројекта неформалних група младих са подручја општине Котор Варош и један микробизнис.

Ријеч је о пројектима који ће директно или индиректно утицати на побољшавање положаја младих, а биће реализовани у градском подручју и у мјесним заједницама.

Жељко Пауковић, директор програма Фондације „Мозаик“, у чијем саставу је Омладинска банка, истакао је да је укупна вриједност осам пројекта и једног микробизниса 20.065 КМ, које су заједнички обезбиједили општина Котор Варош (8.077 КМ) и Фондација „Мозаик“ (5.718 КМ), а неформалне групе младих су обезбиједиле додатна средства мобилизацијом локалних ресурса (6.270 КМ).

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да се реализацијом ових пројеката наставља успјешна сарадња са Омладинском банком.

„Реализацијом поменутих пројеката помажемо младима да буду активнији и да волонтерским ангажовањем покажу да су ресурс који заслужује подршку. Радује ме њихова велика заинтересованост и зато смо издвојили додатна средства за пројекте који ће бити реализовани“, закључио је Сакан.

У мјесној заједници Котор Варош планирана је реализација пројекта „Трећа конвенција младих у Котор Варошу“, који има за циљ да окупи и презентује успјешне младе Которварошане и на тај начин им пружи подршку и мотивише друге на успјехе у својим областима.

„Школица спорта“ је пројекат којим ће се обезбиједити услови дјеци да се могу осјећати сигурно и опуштено, да заволе спорт и усвоје вриједности здравог начина живота.

У мјесној заједници Врбањци биће реализован пројекат „Фитнес љето“, а циљ је тренинг на отвореном и подизање свијести грађана о утицају физичке активности на ментално, интелектуално и физичко здравље.

У мјесној заједници Грабовица биће реализован пројекат „Прољеће се буди, устајте људи“, којим се жели уредити двориште планинарског дома у Грабовачкој ријеци.

„Креативна социјализација жена у руралним подручјима“ је пројекат чији је циљ укључење жена из маргинализиованих и руралних подручја у нормалне животне токове, кроз креативни рад и лични ангажман.

У оквиру пројекта „Стони тенис за све“ планирано је да се свим грађанима локалне заједнице омогући играње стоног тениса на отвореном.

У мјесној заједници Масловаре ће бити релаизован пројекат „Санација кошаркашког терена“, док ће у Средњошколском центру „Никола Тесла“ проблем недостатка рачунарске опреме бити реализован у оквиру пројекта „Школујмо омладину за тражена дефицитарна занимања“.

Микробизнис ће релизовати Ратко Лазаревић, који ће отворити пекару на Новом насељу и запослити два радника.