Завршено деминирање на подручју Крушева Брда

Невладина хуманитарна организација Норвешка народна помоћ у БиХ (НПА) је у периоду јуни 2020. – новембар 2021. године провела активности „ослобађања земљишта“ на подручју локалне заједнице Крушево Брдо (локалитет Меокрње-Вучија Планина), општина Котор Варош, укупне мински сумњиве површине  преко два километра квадратних на локацијама на којима се сумњало на присуство мина и осталих експлозивних средстава заосталих из рата.

Међународно признати процес ослобађања земљишта представља основни концепт у рјешавању минског проблема у заједници, те омогућава чишћење минско-сумњивих подручја на најефикаснији начин, након чега се земљиште може користити слободно у сврхе развоја сточарства и шумарства, те ставитина располагање за повратак становништва у ове крајеве.

НПА активности ослобађања земљишта „МСП Крушево Брдо I“ финансирала је Савезна Република Њемачка уз подршку Министарства вањских послова Краљевине Норвешке, што је омогућило да НПА деминерска организација уз примјену процеса ослобађања земљишта приступи чишћењу и техничком извиђању једне веће мински-сумњиве цјелине.

НПА активности ослобађања земљишта је успјешно провела у сарадњи са Центром за уклањањемина у БиХ (канцеларија Бањалука, те представницима Цивилне заштите општине Котор Варош и локалне заједнице.