Адвокат Дин Тешић доноси правду на врата стотине оштећених: Прве пресуде у случају преваре „Призма“

Преварени грађани које је микрокредитна организација “Призма” под маском донација увукла у кредите и задужила их незаконито и до 15.000 марака, коначно ће добити своју правду и то након што су донесене прве двије пресуде у којем су они ослобођени лажних дуговања.

У овим пресудама, првим међу више десетина тужби које су поднесене, се наводи да је захтјев “Еос Матриxа” неоснован и да тужени неће морати да измире наводне дугове, као и да им морају бити намирени судски трошкови.

Ради се о само два примјера од најмање 3.000 грађана које је “Призма” и њени радници на превару увукли у кредитна задужења о којима нису имали појма. Бирали су грађане претежно слабог имовинског стања и по правилу из неразвијених руралних подручја, те убјеђујући их да се ради о донацијама управо за ове категорије, уручили су им мање новчане износе. Мјесецима, па и годинам касније, свима њима стигле су их тужбе којим се тражи отплата далеко већих износа са припадајућим каматама. О свему овоме, Моја Херцеговина је раније више пута писала.

Сатјерани у ћошак, преварени грађани, њих око 80 поднијело је двије колективне тужбе против “Еос Матриxа” преко бањалучког адвоката Дина Тешића са захтјевом да се ослободе дуговања, јер кредите нису дизали.

Тешић каже да су ово охрабрујуће вијести јер су у току првостепеног поступка успјели одбранити клијента. Основни суд у Бањалуци је одбио тужбени захтјев “Еос Матриxу” у цијелости. Он каже да очекује да ће и остале пресуде бити истовјетне и да ће његови клијенти редом бити ослобођених дуговања за лажне кредите.

“Тужилац је одбијен од стране суда за преузето спорно потраживање МKФ “Призма” Сарајево. Напомињем да је још дуг пут пред нама, да је у питању првостепена пресуда, али и она сама указује да је велики број преузетих потраживања према нашим клијентима застарио, као и да евентуално постоји могућност да су настала из кривичних ђела које су починили одређени службеници МKФ “Призма” Сарајево. Суд је претходне наводе препознао, те одлучио по нашем мисљењу исправно, а у једном дијелу парничних поступака застао до одлуке тужилаштва о подизању оптужнице”, рекао је Тешић.

Он каже да је ово прва одлука о овом питању у предметима које заступа његова канцеларија, али и да се нада да ће она бити потврђена од стране Окружног суда Бањалука, уколико се тужилац буде жалио на њу.

“Тако би се право и правда сусрели и отворио би се пут и другим грађанима за рјешење њихових проблема”, каже он.

Тешић говори да су се његови клијенти у пртеклом периоду нашли под великим притисцима радника “Еос Матриxа” који их свакодневно позивају и узнемирују.

“Наши клијенти тврде да се врши велик незаконит притисак свакодневним позивима, што има обиљежје прогањања. Поједини клијенти имају и преко 200 позива у току кратког временског периода од стране службеника “Еос Матриxа” због чега смо обавјестили надлежне органе који ће одлучити по поднешеној пријави да ли нежељеним узнемиравањем и сталним телефонским позивима службеници ове фирме чине кривична ђела која за посљедицу имају и повреду субјективних права личности – рекао је он.

Подсјетимо, службеници „Призме“, микрокредитне организације која је у међувремену ликвидирана, незаконито су присвојили милионе марака преваривши више хиљада, углавном неуких људи, настањених претежно у руралним крајевима широм БиХ. За поменуте преваре још увијек нико није одговарао док су се обманути људи, који су по правилу лошијег материјалног стања, суочили са дуговима и до 10.000 KМ. Ову аферу средином прошле године отворио је управо портал Моја Херцеговина, а убрзо након птога услиједило је и подизање неколико оптужница против бивших радника поменуте микрокредитне организације.

У међувремену, двије групе грађана који су преварени, договорили су се да се удруже и преко заједничког адвока поднесу тужбу како би се ослободили намета који нису ни тражили ни узели. Тужбом је тад обухваћен велики број истих случајва. Жељели су и да покажу судовима какво је чињенично стање, али и подијелити судске трошкове за учеснике који су већ слабог имовинског стања, те ријешити огроман број истих спорова у једном предмету.

Они су у тужби навели да су службеници Микрокредитне фондације “Призма” убјеђивали људе старије животне доби, неуке и наивне особе, да прихвате донације од 500 KМ и 1.000 KМ, а у ствари су им на потписивање дали уговоре о кредитним задужењима које им нису предочавали већ их задржавали за себе. Недуго потом, “Призма” је гурнута у стечај, а потраживања откупљује “Еос Матриx” који креће са притисцима па и тужбама на грађане како би измирили дугове о којима до тада нису ништа знали.

Тешић говори да се овђе ради о непостојећем потраживању привредног друштва “Еос Матриx” према клијентима које он заступа. Kаже да су његови клијенти доведени у заблуду од стране службеника МKФ “Призма” и вјерујући да добијају донације, потписали потврду о примљеним средствима, а не уговоре о кредиту.

У тужби се наводи да је фирма “Еос Матриx” у очигледној намјери и поред сазнања да је у питању кривично ђело и да не постоји потраживање према овим грађанима, путем типских тужби покушала исходовати судске одлуке рачунајући на неукост супротне стране као и да ће суд вјеровати њима, а не физичком лицу. Посебно се наглашава да новац који се сада потражује од њих, заправо никада није ни исплаћен, нити су дата кредитна средства, чиме су недвосмислено доведени у заблуду.

Многи међу превареним грађанима испричали су за Моју Херцеговину да су петочлане породице којима су уручене донације по 500 KМ, мјесецима касније добијале опомене да не отплаћују кредите по 10.000 KМ па и 15.000 KМ по члану. Свима су рекли да су неке међународне донације, тврде они, да је то помоћ угроженима, бесповратна средства, помоћ ђеци.

Један од преварених грађана, Бранислв Болобан из Градишке, је за Моју Херцеговину испричао да је адвоката нашао на интернету и да је сазнао да заступа грађане против “призминих” превара. Потражио га је, а за њим су кренули и остали.

“Kолико знам, само у Градишци нас је 180 преварених. Сваки дан нас зову и притишћу да платимо. Притисак је огроман, али одбијају да се представе именом и презименом и прекидају везу када их кренемо испитивати”, рекао је он.

Да се против њих води истрага, потврђено нам је и у Полицијској управи Градишка

Нажалост, за ове преваре још нико није одговарао. До сада је познато да је Основни суд у Мркоњић Граду потврдио оптужницу против двије раднице ове организације, Драгане Балаћ из Шипова и Радосаве Савић из Бањалуке, које се терете да су са грађанима лошег имовинског стања закључивале уговоре о кредиту варајући их да је ријеч о хуманитарној помоћи, иако би оптужнице требале бити подигнуте против много више особа.

Kако је потврђено оптужницом против њих, у периоду од новембра 2012. до маја 2013. године, оне су подигле кредите у износу од 840.000 KМ на име 84 грађана Мркоњић Града и Шипова, а да су они мислили да се ту ради о помоћи, никако о кредиту.

Шест дана након што је Моја Херцеговина објавила поменути текст, 12. августа прошле године, Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву обавјештава јавност да је подигло оптужницу против бившег радника “Призме” Миленка Поњарца, а која је даље потврђена од стране Основног суда у Сокоцу.

Оптужницом се Поњарцу ставља на терет да је у септембру 2012. године у својству кредитног службеника Микрокредитне фондације „Призма“ Сарајево – канцеларија Пале, а у намјери да себи прибави имовинску корист, без знања и сагласности Ј. А, у име исте, поред њених личних података којима је располагао као кредитни службеник, у кредитну документацију власторучно унио и неистините податке битне за одобрење кредита, коју документацију је, овјеривши је својим парафним потписима и потписима, лично обрадио и кредитно оцијенио, да би је након тога искористио и путем Kредитног одбора МKФ „Призма“ Сарајево реализовао уговор о фарминг кредиту за стална средства у износу од 10.000 KМ и причинио штету МKФ „Призма“ д.о.о. Сарајево у износу од 12.093,30 KМ”, пише, између осталог у оптужници.

До сад је утврђено да се води више истрага и кривичних поступака против радника “Призме” због закључивања фиктивних уговора о кредитима. Запосленици “Призме” нису само на кредитима варали грађане. Kако су сами испричали, варали су и оне који су заиста имали кредите. Онима који су дигли неколико хиљада марака кредита и имали су проблема са отплатом, нудили су нове уговоре на позајмице са већим износима, како би вратили првобитне позајмице. Ту се радило о обмани јер је неко ко је подигао кредит од хиљаду марака, могао још толико добити камате, а по закону она не може прећи главницу и направити дуг већи од двије хиљаде. Међутим, службеници би неуким људима говорили како је боље да новим кредитом од двије хиљаде марака покрију стари дуг, а истовремено добију додатно вријеме да обезбиједе новац. Наравно, онда је и камата могла ићи дупло више па су постајали дужни 4.000 KМ, када су им нуђени нови уговори и дуг је касније растао на 8.000 KМ итд. Неки су долазили и до 20.000 марака.

Најгоре је што су дужници, увучени у зачарани круг постајали кредитно неспособни, а онда у све увлачили и чланове своје породице или пријатеље, како би они дизали нове позајмице и враћали старе. Захваљујући томе, данас имамо младе људе од 25 и 30 година који су вјероватно за цијели живот кредитно неспособни.

Kада је организација отишла у стечај наведене позајмице су чуване у строгој тајности и непознато је гђе су завршиле. Јавна је тајна да су се средства “Призме” користила за финансирање и куповину гласова, како на подручју РС тако и ФБиХ, непосредно прије одржавања избора. Радници су се често жалили и на мобинг, нарочито они који су радили ван сједишта у Сарајеву.

Из компаније “ЕОС МАТРИX” из Сарајева, која је преузела потраживања од МKФ “Призма”, су рекли да немају ништа са евентуалним спорним ђелима службеника “Призме” а да им се сви клијенти, који се осјећају превареним, могу обратити у било којем тренутку.

Андријана Писаревић

Извор: www.mojahercegovina.com