Слијепа студенткињa на путу да стекне звање физијатра

На путу да једног дана стекне звање физијатра, Наташа Арсеновић (20) из Добоја савладала је још једну препреку јер, иако слијепа, уз помоћ персоналног асистента без проблема слуша предавања на новосадском Медицинском факултету, који никад у својој историји није имао таквог студента. Наиме, Наташа, која је у својој деветој години остала без вида, од почетка октобра је бруцош, а свакодневне обавезе савладава уз помоћ асистента, без којег живот у великом граду и студирање не би били могући.

Због њених студентских обавеза данас нисмо успјели да ступимо у контакт с Наташом, али нам је своје утиске пренијела њена мајка Споменка, која је кћерку, каже, оставила у сигурним рукама.

“Упознале смо се прво телефоном с персоналним асистентом, а онда смо се среле. Дошле смо десетак дана прије почетка предавања. Дјевојка је иначе из Београда, а живи у Новом Саду, социолог је, тренутно на мастеру. Она њој у суштини све помаже: да оде на факултет, да руча и ако треба поподне на вјежбе, а помаже јој и да лакше учи. Ту је и помоћ при облачењу. Дијете не види и онда је све проблем, међутим одлично се сада сналази”, прича мајка Споменка.

Наташа борави у студентском дому, а осим асистенткиње друштво јој прави и цимерка.

“Баш сам била забринута. Била сам десетак дана и ја тамо, међутим кад сам кренула кући у Добој ништа ми више није био проблем знајући гдје је остављам и с ким. Засад је све у најбољем реду, потрудили су се и они као факултет”, искрена је мајка те додаје да јој је тешко говорити о стању своје кћерке јер је за њу то осјетљива тема.

Услуге асистента првобитно су плаћали Наташини родитељи, а сада ће то чинити Градска управа.

“Нашли смо могућност да на годишњем нивоу издвајамо око 10.000 KМ, тј. 1.000 марака мјесечно. То је порука да мора да се укључи не само локална заједница, него и шира заједница како бисмо олакшали, омогућили лицима с инвалидитетом да буду једнака, равноправна с осталим грађанима. У Новом Саду има институција која обезбиједи асистента, којем треба мјесечна накнада”, изјавио је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Млада Добојка је у жижу интересовања доспјела када је показала свој таленат за вајарство, те је уз помоћ добојског академског вајара Драге Хандановића савладала рад на грнчарском колу.

Наташа је једна од ријетких особа с инвалидитетом која је успјела да након средње школе настави школовање, али у удружењима која окупљају те особе поручују да раде на томе да се стање поправи.

Истичу да ће увођење личне инвалиднине омогућити појединим члановима и да остваре право на новчану помоћ од 100 KМ.

“Ми имамо у нашем удружењу младих ампутираца који ће тим новим Законом о социјалној заштити успјети да остваре своје право. Ми радимо када је у питању образовање младих, у Добоју смо формирали Одбор и Актив младих гдје стварамо младе лидере који ће данас-сутра замијенити људе који сада воде организације особа с инвалидитетом”, рекао је јуче Зоран Панић, представник Kоалиције организација особа с инвалидитетом регије Добој.