Драшко Станивуковић: Смијенићу ову власт и прије наредних избора

Послије пораза опозиције политичари који су изгубили осам или девет избора морају да се склоне и дају прилику нама младима, који желимо потпуни препород друштва, поручује Драшко Станивуковић (ПДП), једини сигуран опозиционар у Народној Скупштини Републике Српске.

Иако вас називају апсолутним побједником избора, а и сами сте задовољни освојеним гласовима, мислите ли да су избори прошли фер и коректно?

Дефинитивно је било манипулација. Међутим, ја сам у изборну трку кренуо свјестан неправедне борбе и свјестан да својим радом морам надокнадити крађу, преваре и лажи појединих медија и појединаца који су ме саботирали. Дубоко цијеним да је око 25.000 људи тај дан одлучило да ме подржи из ове изборне јединице што бројање гласова није показало. Упркос крађи мој резултат је остао јак, јер са оволиком подршком народа било је немогуће саботирати ме. Иако сам освојио довољно гласова, подржавам ново бројање, јер ко је год сигуран у себе не треба да се плаши.

Кажу да сте свијетла тачка опозиције у овим изборима. Шта сте Ви имали што остали опозиционари нису?

Кад сте дио опозиције морате народу улити вољу, енергију и повјерење. Мислим да смо требали бити бучнији, гласнији и борбенији. Двије године није било дана да нисам био са људима, а проблем других је што то нису. Проблем политичара је што причају неразумно, нису свакодневно на терену и не говоре о животним темама. Они причају о апелацијама, ревизијама и глобализацији, што један обичан човјек не разумије. Политику сам свео на то да је разумије дијете од 10 и пензионер од 60 година. Мислим да је мој успјех баш то што сам конкретизовао политику и од нечега што људима дјелује као магла направио дјело и резултате. Народ је то препознао и данас дефинитивно добијам епитет првог опозиционара са највише гласова и спреман сам да преузмем вођство опозиције на републичком нивоу.

Постоје тврдње да је послије избора дошло до сукоба у ПДП-у и да бисте ускоро могли напустити ову партију?

Нема никаквих сукоба, јер ми на то гледамо другачије. То што сам побиједио Игора Црнатка није изазвало сукобе. Напротив. Бореновић и он су срећни због тога што сам показао другачији рад. Ја ћу послије овог добити само још веће задатке, овлаштења и одријешене руке. Ускоро крећемо у потпуну реорганизацију Градског одбора ПДП-а. Урадићемо потпуно ребрендирање и направити најмодернију политичку структуру, а ја ћу прузети улогу да будем на челу, јер је резултат показао да ми је ту мјесто. Мислим да се они за то залажу, а ја сам спреман на предан и посебан рад и терет који ће пасти на мене.

Шта ће се промијенити у Вашем раду преласком из градске у Народну скупштину РС?

Наше друштво је у колапсу, владају људи који купују, продају, краду и убијају, а ја сам доказао да их могу побиједити. У појединим бањалучким насељима имао сам више гласова него читав СНСД, а у Бањалуци сам имао више гласова него ДНС и СП. Народ је показао да је уз мене, а они су уложили милионе марака у кампању. Тако да се у мом раду ништа неће промијенити, само ћу радити још јаче. Мој рад ће показати сву баналност власти наше премијерке која за шест година није урадила ништа. Није спремна да у овом катастрофалном стању од државе било шта поправи. У стању сам да власт промијеним и прије наредних избора, и то ће се и десити. Већ сљедеће године спремам велике протесте у Бањалуци, јер ће бити све више задужења, а народу ће бити све горе.

Како коментаришете наводе да ћете послије свега прећи у СНСД ?

То су смијешне тврдње. Прво су причали да ћу напустити ПДП и пријећи у СНСД, па сада када сам остварио добар резултат да ћу купити ПДП. Сви ти који причају да ћу ја напустити опозицију они су који ће то први урадити. Бићу најактивнији и најјачи опозиционар, а кад будем на челу странке биће то јер ме је народ изабрао, а не јер сам купио нешто. Никада нећу издати оне који су ми дали глас и доћи тим путем на власт. На примјер, ако ПДП уђе у коалицију са СНСД-ом, ја ћу напустити странку, јер нећу тако да радим. Ја у овом послу нисам из потребе, него из идеала, а кад радим из идеала онда идем до краја и нема стајања.

Да ли имате у плану кандидатуру за градоначелника Бањалуке или можда предсједника Републике Српске?

Управо тим редом. Идемо да рушимо рекорде. Постао сам најмлађи одборник, па најмлађи посланик, тако да ћу сигурно бити и најмлађи градоначелник, па послије тога и предсједник. Народ ми вјерује, а у доброј сам форми и имам снаге за борбу. Бићу предсједник Републике Српске коме не треба обезбјеђење и скупе лимузине. На посао ћу ићи бициклом или пјешке, а некад и тротинетом. Бићу другачији у сваком смислу, јер се не бојим свог народа и слободно шетам градом.