Фирма из Котор Вароша производи чизме за француске војнике

Котор Варош је једна од ријетких општина у БиХ која нема проблем незапослености. Наиме, предузећа из овог мјеста израђују чизме за војску Француске, Јордана, Израела, а повећан је и број послова са глобалним свјетским брендовима – Адидасом и Никеом.

Иако наизглед обичне, то су војне, полицијске и ватрогасне чизме које носе француски војници, британски специјалци, Жандармерија Србије.

Чизме за војску Француске, али и војску Велике Британије, производе се у Котор Варошу по цијени око 180 еура. У Дермалу се производи и чизма за Оружане снаге БиХ, али по знатно нижој цијени – и кошта 50 еура. Тренутно производе 20.000 пари војних чизама само за Оружане снаге БиХ.
У Дермалу ради 370 радника, а годишње се број запослених повећава за око 70 нових. Послови извоза овој фирми и поред скупог репроматеријала обезбјеђује профит.

Котор Варош има седам посто више запослених него прије рата. Статистика показује да је у 2015. години у овој општини запослено 600 нових радника. Просјечно два радника у једном дану.

„Тренутно по попису имамо 22.000 становника, прије рата 38.000 и 4.000 упослених. Сада имамо 22.000 по попису и скоро 5.000 запосленика“, изјавио је Радислав Петрушић, начелник одјељења за привреду Котор Варош.

Општина има признање и за повољан привредни амбијент. Већина запослених је у приватном сектору, текстилној и обућарској индустрији, те дрвопреради, а 2,5 радника у односу на једног пензионера, изузетак су од бх. просјека.

Извор : N1