Фото прича: Каратисти КК „Ипон“ на излету

Различити су разлози због којих се људи започињу бавити каратеом.

Назив овог спорта потиче од ријечи каратедо, што на јапанском језику значи празна рука или пут празне руке. Ријеч је о старој борилачкој вјештини, која потиче из Јапана, а чије је основно учење како се одбранити, заправо – како се борити без оружја.
Некима је карате вјештина која ће им пружити знање неопходно за успјехе на спортском борилишту.

Другима је то вјештина самоодбране која ће им можда једном затребати у животу.
Рекреативном бављењу каратеом приступају они који, поред одржавања здравог тјелесног и духовног стања, желе научити и нешто ново у животу.
Такође, има случајева да се карате започне тренирати из корективних разлога, често на препоруку свог породичног љекара. Из праксе можемо потврдити да након одређеног времена тренирања долази до знатних тјелесних побољшања код тјелесних деформација, атрофија и поремећеног функционисања екстремитета.

Без обзира на мотив за тренирање, карате позитивно утиче на појединца у сљедећа 2 сегмента:

- Поспјешује тјелесни развој - карате тренира цијело тијело потичући    активност свих мишића, јача мускулатуру, развија моторику, осјећај за равнотежу, повећава флексибилност и сл. Сви могући потребни покрети тијела садржани су у каратеу.
-Потиче психички развој - континуирано тренирање каратеа утиче на јачање и стабилност духа, оснажује вољу и особност, ствара самоконтролу и самопоуздање, развија концентрисаност.