ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на централном Спомен-обиљежју, у општини Котор Варош данас је обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Дан Борачке организације Републике Српске.

Цвијеће су положили представници општинске Борачке организације и делегација општине Котор Варош. Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић служио је помен за погинуле борце Војске Републике Српске.

Он је одао захвалност погинулим борцима, истичући да се бол и туга породица не може умањити, али да сјећање на њих треба да остане трајно.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић изјавио је да је ово дан сјећања и евоцирања успомена на пут которварошких ратних јединица и сабораца који су уградили своје животе у темеље Републике Српске.

,,Вожд Карађорђе је био симбол храбрости и слободе, који нам је и у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату уливао снагу, вољу и жељу да одбранимо Републику Српску“, рекао је Савановић и додао да је 305 бораца положило живот за одбрану Котор Вароша.

Он је честитао празник и истакао да је 14. фебруар један од најзначајнијих датума у историји српског народа.

Савановић је навео да Република Српска и општина Котор Варош улажу максимум напора да помогну борачким категоријама, али да то сигурно није у оној мјери колико захтјева добијају.

У одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.