Премијерно приказан филм „Илиндански покољи над Србима 1941. године у Приједору“ (ВИДЕО)

У Котор Варошу је синоћ премијерно приказан документарни филм „Илиндански покољи над Србима 1941. године у Приједору“. Ријеч је о продукцији неформалне групе грађана „Самопоштовање“. Промоцију овог фима који је документарног карактера су организовали Мјесна заједница Котор Варош у сарадњи са ЈУ ,,Центар за културу, спорт и информисање“


У покољима од 31. јула до 2. августа 1941. године хрватски фашисти – усташе, убили су неколико десетина хиљада Срба широм Независне Државе Хрватске. Само у Приједору, за три дана, убијено је 1.500 Срба.

Страшни покољи који су се десили 1941. на читавом подручју среза Приједор, посебно у граду, у околини Kозарца и околини Љубије, нису још увијек нашли своје мјесто у народном сјећању. Ми смо дио младе генерације Приједорчана која жели да се све истине открију, да се све зна како би, познајући прошлост, могли да гледамо будућност са реалним основама – истакао је историчар Борис Радаковић, члан неформалне групе ,,Самопоштовање“.

,,Сампоштовање“ је неформална група грађана Приједора, која се окупила прошле године. Истичу да су им увјерења заснована на православљу, национализму и традицији.

Своје слободно вријеме желимо да проводемо у борби против србофобије и аутошовинизма, против фалсификовања историјских чињеница и крађе српске културне баштине – истакла је Ања Дукић, чланица ове групе.