„Сиви капут“ пред которварошким читаоцима

Которварошким љубитељима књиге синоћ је у просторијама Народне библиотеке представљена књига Михајла Орловића, „Сиви капут – хроника једног сјећања“
Овај роман је награђен на конкурсу за „Најбољи необјављени роман“ у 2015. години, који је расписала Издавачка кућа „Арте“ из Београда.
Михајло Орловић је ове године обиљежио 40 година свог плодоносног стваралачког и књижевног рада, изњедрио је преко 20 књига, и нашао своје мјесто у више антологија српских приповједача и пјесника.
Сиви капут је у ствари једна метафора, испод њега се крије вјечито сјећање на моју мајку коју нисам баш најбоље упамтио, уз стално питање шта би се десило да је тај капут наставио даље, али једноставно тај капут је нестао, као што је нестала и моја мајка, али остала су присјећања на радост и невиност дјечачког доба“, рекао је Орловић.
На овој промоцији о роману су говорили Миљана Алексић, професор Српског језика и књижевности из Прњавора, и бањалучки писац Гојко Мандић.
Ово је роман о одрастању, у којем се оживљавају слике из најранијег дјетињства које се урезују дубоко у памћење, и нуди мноштво мудрости за васпитавање будућих генерација“, истакла је Алексићева.
Орловић у овом роману чува оне најбоље одлике романескне нарације, уз мноштво недирнутог и неисквареног народског хумора“, рекао је Мандић.
Ова Орловићева књига је својеврстан дар аутора читаоцима, коју ће бити вриједно прочитати и топло препоручити другима.